ThermoSmart lanceert Energierapporten

Met het Energierapport krijgen eigenaren van een ThermoSmart inzicht in hun gebruik. Doordat de ThermoSmart gebruik maakt van een intelligente manier van communicatie tussen de ketel en thermostaat, krijgen gebruikers gedetailleerd inzicht in het relatieve gasverbruik.

Uit recent onderzoek van een grote energie leverancier blijkt dat bijna twee derde van de Nederlandse consumenten meer controle wil hebben over zijn energiekosten. Volgens Milieu Centraal is inzicht in gebruik een belangrijke stap.
Voor een gemiddeld huishouden geldt dat het grootste deel, zo’n 60%, van de energierekening opgaat aan gasverbruik. Daarvan gaat wordt 5% voor koken, 20% voor het verwarmen van water en 75% voor het verwarmen van de woning gebruikt. Ondanks dat ThermoSmart alleen gegevens van de CV-ketel heeft, geeft het Energierapport inzicht in 95% van het gasgebruik en ruim 50% van de energierekening!

ThermoSmart wisselt data uit met de CV-ketel via OpenTherm, een geavanceerde manier van communicatie. In deze data wordt, onder andere, aangegeven of de CV-ketel brandt voor het verwarmen van tapwater of het verwarmen van de woning. Bovendien blijkt uit de gegevens op welk modulatie niveau de ketel brandt. Op basis van deze gegevens kan ThermoSmart aangeven waar gas voor gebruikt is. Dit is handig voor de gebruiker en uniek in de markt.

ThermoSmart is hiermee de eerste Thermostaat die deze grote hoeveelheid OpenTherm-data op een bruikbare manier terug geeft aan de gebruiker.

Hoofd Energierapportage Hans Donner: “Met het Energierapport in de hand kunnen gebruikers van ThermoSmart eenvoudig energie besparen. Zo heb ik bijvoorbeeld ’s nachts eigenlijk geen warm water nodig. Met de ThermoSmart kan je heel eenvoudig per programma aangeven of je snel warm water nodig hebt. Na de eerste proeven met het Energierapport heb ik die functie ’s nachts uit gezet en meteen bespaart. Ik ben er best een beetje trots op hiermee een bijdrage te kunnen doen aan lagere energielasten voor onze klanten en een beter milieu.”